Underhood

Somehuiput 2017: Pizzeria Teheran, siat poliiseina ja pieni suuri teko

Vuoden lopussa on aika paljastaa miljoonien Facebook- ja Twitter-päivitysten tietokannastamme parhaat. Seuloimme vuoden 2017 päivityksistä eniten tykkäyksiä, kommentteja ja jakoja keränneet ja suhteutimme reaktiomäärät yleisöjen kokoon, jotta myös pienemmän brändit pystyivät pärjäämään.

Koska Underhood on Suomessa perustettu startup, on analysoiduista brändeistä yhä noin 40% suomalaisia. Siksi keskityimme tällä kertaa vain suomalaisiin yrityksiin tai brändeihin.

Tässä neljä rakastetuinta päivitystä, olkaa hyvä!

Voittaja: K-ryhmä, Pieni suuri teko

Kolmen minuutin koskettavassa videossa kerrotaan tarina 91-vuotiaasta Kauno Malisesta, joka sai Lahden Okeroisten K-supermarketin kauppiaan Kristiina Kanervon perustamaan tapaamistilan vanhuksille. Paikka löytyi kaupan aulan tyhjästä liiketilasta.

Numerot: 31 tuhatta tykkäystä / 1,6 tuhatta kommenttia / 3,5 tuhatta jakoa

Miksi tämä toimi: Ihmisläheinen ja rakkaudentäyteinen video toimii markkinoinnissa, jos vältetään imelyys. Kauno Malinen on loistava päähenkilö, ja tarina on valoisa ja loppuu hyvin.

Katso Underhood-analyysi: K-ryhmä


#2: Pizzeria Teheran, Kiukustuminen

Kun vaasalainen pizzeriayrittäjä Feri Ansari antoi palaa kyllästyttyään ruokiansa kritisoiviin asiakkaisiin, ei hän arvannut, että kielivirheitä vilisevästä puuskahduksesta tulisi viraali-ilmiö. Helmikuussa Facebookiin ladattu rehellinen kiukuttelu laukausi varsinaisen tykkäysryöpyn ja ihmiset ympäri Suomen ilmaisivat tukensa pohjoisessa lättyä vääntävälle Ansarille.

Numerot: 6,6 tuhatta tykkäystä / 1,2 tuhatta kommenttia / 746 jakoa

Miksi tämä toimi: Aina ei menestyspäivitykseen tarvita kuvia, videoita tai edes copywriteria. Riittää, että on oma rohkea itsensä. Kiroilukin sopii sosiaaliseen mediaan, kunhan persoona viestin takana on riittävän vahva.

Katso Underhood-analyysi: Pizzeria ja Pub Teheran


#3: MTV Uutiset, Pekka Poudan repeäminen

Kun meteorologi Pekka Poudan pokka petti toukokuussa suorassa lähetyksessä, oli viraali-ilmiö valmis. Karmealle säälle repeävä Pouta sai yleisön nauramaan kanssaan ja MTV Uutiset teki huvittavasta ennustuksesta somevideon.

Numerot: 48 tuhatta tykkäystä / 5,7 tuhatta kommenttia / 42 tuhatta jakoa

Miksi tämä toimi: Harva asia toimii sosiaalisessa mediassa paremmin kuin itselleen nauraminen. Ihmiset rakastavat mokia ja niiden tunnustamista. Erillisen somevideon tekeminen kiihdytti viraali-ilmiötä.

Katso Underhood-analyysi: MTV Uutiset


#4 Helsingin poliisilaitos, Poliisisiat


Helsingin poliisin aprillipila iski suomalaiseen nauruhermoon huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Fallkullan eläintilalla kuvatut poliisipossut saivat yleisön hihkumaan ihastuksesta.

Numerot: 18 tuhatta tykkäystä / 1,6 tuhatta kommenttia / 5,1 tuhatta jakoa

Miksi tämä toimi: Kun poliisit – joita toisinaan pilkataan sioiksi – kääntävät haukkumasanansa huumoriksi ja näkevät kunnolla vaivaa pilan toteuttamiseksi, someyleisö sulaa ja suomalaisen poliisin maine kasvaa. Huumori oikein käytettynä on ylivoimainen keino tehdä brändistä lähestyttävä.

Katso Underhood-analyysi: Helsingin poliisilaitos


Onnea rohkeille somepäivittäjille!

Paljastamme lähiviikkoina myös muita huippupäivityksiä vuodelta 2017 ja taustoja niiden takaa. Tilaa uutiskirje, niin saat tiedon jutuistamme. Ja muistathan lisätä oman brändisi Underhoodiin – saat välittömästi arvosanan somesuorittamisestasi ja varmistat mahdollisuutesi nousta ensi vuonna tälle listalle.

 

Sami Kuusela