Underhood

Somevinkit Niinistön haastajille

VAROITUS: Tämä teksti on mainos. Kerron, kuinka presidenttiehdokkaat voivat vielä haastaa Sauli Niinistön. Tässä onnistuakseen kampanjatiimien tulee ottaa Underhood käyttöönsä tällä viikolla.

Eilen keskustaväki innostui. Kerroimme, kuinka Matti Vanhanen oli noussut sosiaalisen median mittareissamme kärkeen. Helsingin Sanomat poimi twiittimme ja kertoi, että Vanhanen on mittareidemme mukaan ”someonnistuja”. Illalla jo Juha Rehulakin kyseli Twitterissä: ”Jotka paremmin näitä tilastoja osaatte lukea tiedätte mitä tämä tarkoittaa vai tarkoittaako mitään?”.

Keskustalaisten juhla ei kauaa kestänyt. Tänään oli rankingissa uusi järjestys. Tuula Haatainen ja Laura Huhtasaari olivat kirineet Vanhasen ohi. Alla tämän hetken tilanne. Arvosanat tarkistetaan joka päivä ja ne päivittyvät tähän automaattisesti. Ehdokkaiden nimeä klikkaamalla avautuu tarkempi someanalyysi.


#1 Sauli Niinistö8.09
#2 Laura Huhtasaari7.37
#3 Pekka Haavisto7.35
#4 Nils Torvalds7.27
#5 Tuula Haatainen6.68
#6 Merja Kyllönen6.46
#7 Matti Vanhanen5.97
#8 Sauli Niinistö 20183.78

Lisää tämä lista sivuillesi

Mitä ranking-listamme siis tarkoittaa? Tässä vastauksemme Juha Rehulalle ja muille kiinnostuneille: Underhood mittaa kansalaisten innostumista ehdokkaista. Tutkimme, kuinka paljon tykkäyksiä, kommentteja ja jakoja ehdokkaat saavat ja suhteutamme nämä luvut yleisömääriin. Mitä suuremmat seuraajamäärät, sen enemmän reaktioita tulee ehdokkaan herättää.

Presidenttiä valittaessa pieni yleisö on iso ongelma

Yrityksiä analysoitaessa yleisömäärään suhteuttaminen on järkevää, sillä pieni ja innostunut fanikunta tarkoittaa hyvää bisnestä, jos tuote on riittävän kallis ja tarpeellinen. Presidenttiä valittaessa pieni yleisö on kuitenkin iso ongelma. Pikku porukan innostuminen ei riitä.

Huomasimme vuosi sitten, kuinka Ranskan presidentinvaaleissa someyleisön koolla oli valtava merkitys. Ennustimme sosialistien esivaaleissa Benoît Hamonin voiton oikein, mutta menimme metsään, kun luulimme lähes tuntemattoman Vincent Peillonin tulevan vaaleissa kakkoseksi. Ranskan mittakaavassa minimaalisella 70,000 someseuraajalla Peillon jäi neljänneksi. Pienelle jengille on aivan turha huudella, sillä ääniä tarvitaan paljon.

Suomen presidentinvaaleissa tilanne on seuraajamääriä tutkittaessa karmea, mutta vielä korjattavissa. Sauli Niinistö painelee omassa mittaluokassaan lähes 400,000 seuraajallaan, jos lasketaan presidentin omat tilit ja kampanjatilit yhteen. Seuraavaksi seuratuimmalla Pekka Haavistolla on lähes kolme kertaa vähemmän faneja, mutta sen jälkeen näyttää hiljaiselta. Paavo Väyrysellä ja Laura Huhtasaarella on sentään lähes 20,000 seuraajaa, Matti Vanhanenkin pääsee yli kymppitonnin, mutta Haatainen, Torvalds ja Kyllönen höpisevät alle kymmenen tuhannen seuraajan kerhoilleen presidenttihaaveistaan.

Alla eri ehdokkaiden tämän päivän seuraajamäärät.

EhdokasSeuraajat yhteensäFacebook-fanitTwitter-seuraajat
Sauli Niinistö308 886268 48540 401
Pekka Haavisto140 49423 828116 666
Sauli Niinistö 201876 36172 6363 725
Paavo Väyrynen18 87210 4228 450
Laura Huhtasaari18 61111 0957 516
Matti Vanhanen12 2494 0678 182
Tuula Haatainen9 6466 5953 051
Nils Torvalds8 5336 4742 059
Merja Kyllönen7 1624 3472 815

Onko Sauli Niinistö nyt siis menossa myös someanalyysin mukaan presidentiksi suoraan ensimmäiseltä kierrokselta? Tällä hetkellä näyttää siltä, vaikka Niinistön Underhood-arvosanat ovat keskitasoa tai jopa heikkoja suhteessa muihin. Niinistön seuraajamäärä on musertava ja ainut fanikunnaltaan riittävän vakuuttava ehdokas Pekka Haavisto ei saa fanejaan innostettua, mistä kertoo esimerkiksi Haaviston huonot jakomäärät Twitterissä. Mutta juuri vuorovaikutuksen puute ja tyytyväinen varmistelu saattavat olla Sauli Niinistölle riski.

Vaalien apatiaa on kuvannut somepanostusten puute

Jos joku muu ehdokas haluaa toiselle kierrokselle, on sosiaaliseen mediaan alettava panostaa jo tänään. Näiden vaalien apatiaa on kuvannut, ettei kukaan ehdokkaista ole panostanut sosiaaliseen mediaan juuri lainkaan. Facebook- tai Twitter-mainoksia tulee vastaan hyvin harvoin ja esimerkiksi päivitystahti on todella laiskaa. Kun Ranskan presidentinvaaleja edeltävänä kuukautena Le Pen ja Mélenchon twiittasivat noin 90 kertaa päivässä, esimerkiksi Haavisto tuottaa kolme twiittiä ja 2,1 Facebook-päivitystä vuorokaudessa. Vanhanen twiittaa harvemmin kuin joka toinen päivä ja laittaa kerran päivässä jotain Facebookiin. Huhtasaarella tahti on suurin piirtein sama Facebookissa, mutta twiittejä syntyy sentään kolme päivässä. Myös Haatainen on hyvin laiska.

On pidettävä melua ja kasvatettava yleisöä nopeasti

Sosiaalisessa mediassa on otettava tila haltuun. Kun kaikki huutavat, on pidettävä melua, tai muuten kukaan ei huomaa. Ja jos haluaa presidentiksi, yleisön pitää olla iso, mutta sitä voi kasvattaa älykkäällä, riittävän massiivisella markkinoinnilla ja aktiivisuudella.

Siis: Jos joku Niinistön haastajista ihan oikeasti tavoittelee toista kierrosta, on jo kiire. Me voimme auttaa, sillä datamme kertoo, mikä toimii ja innostaa somessa. Onhan sosiaalisen median avulla voitettu vaaleja isommissakin maissa. Mutta someilmiön synnyttämiseen tarvitaan resursseja ja innostusta. Silti jo muutamassa päivässä voi jo tehdä ihmeitä.

Yhteystietoni löytyvät alta.

Sami Kuusela
sami@underhood.co
044 3234323

Sami Kuusela