Underhood

Yliopistojen some: parhaat päivitykset ja toimivimmat aiheet

Yliopistojen sosiaalisen median viestinnässä yleisesti kiinnostavat aiheet kuten terveys ja ympäristö korostuvat, kun listataan eniten yleisöreaktioita keränneet päivitykset. Tässä pika-analyysimme suomalaisten yliopistojen somekuhinasta.

Yliopistojen tulee tehdä tieteellistä tutkimusta ja tarjota ylintä opetusta tieteellisillä aloilla. Mutta on myös kolmas tehtävä, nimittäin yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Yliopiston kolmas tehtävä on kirjattu lakiin 2000-luvun alussa.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen tarkoittaa yleensä viestintää, kuten tutkimuksista ja muista yliopistomaailmaa koskevista uutisista kertomista yleisölle sekä suun avaamista silloin, kun on kommentoitavaa ajankohtaisiin asioihin.

Sosiaalinen media on muodostunut jopa tärkeimmäksi kanavaksi, kun puhutaan yliopistojen kolmannesta tehtävästä. Somea on helppo mitata, ja me Underhoodissa olemmekin seuranneet ja listanneet yliopistoja sosiaalisen median pärjäämisen mukaan jo jonkin aikaa.

Sosiaalisen median ytimessä on vuorovaikutus. Millaiset päivitykset sitten saavat yleisön reagoimaan, kun kyse on yliopistojen viestinnästä? Haimme yliopistojen Facebook- ja Twitter -tileiltä kaikki päivitykset 30 päivän ajalta ja analysoimme niistä tarkemmin sata eniten reaktioita kerännyttä. Aineisto on ajalta 20.5.-19.6.2018.

Suosituimpien päivitysten listaukseen nousi 69 Twitter-päivitystä ja 31 Facebook-statusta.

Vaasan yliopistolla eniten suosittuja päivityksiä

Sadan parhaan päivityksen joukossa on eniten Vaasan yliopiston päivityksiä.

YliopistoTOP100-Päivityksiä
#1 Vaasan yliopisto23
#2 Åbo Akademi16
#3 Oulun yliopisto13
#4 Taideyliopisto9
#5 Jyväskylän yliopisto9
#6 Tampereen yliopisto6
#7 Turun yliopisto5
#8 Helsingin yliopisto5
#9 Itä-Suomen yliopisto4
#10 Lappeenrannan teknillinen yliopisto4
#11 Lapin yliopisto2
#12 Tampereen teknillinen yliopisto2
#13 Aalto-yliopisto1
#14 Hanken1

Tässä tuloksessa tulee huomioida, että laskemme Underhoodissa päivitysten suosion suhteuttamalla yleisöreaktioiden määrän seuraajamääriin. Näin takaamme vertailtavuuden, joten kun Vaasan yliopistolla on 9,694 fania Facebookissa ja 4,172 seuraajaa Twitterissä, sen päivitykset nousevat listauksissamme kärkisijoille pienemmillä reaktiomäärillä kuin vaikkapa Helsingin yliopistolla, jolla on 109,063 Facebook-fania ja 26,548 Twitter-seuraajaa.

Underhoodin algoritmi painottaa kommentteja ja jakoja enemmän kuin tykkäyksiä tai muita reaktioita. Miljoonien päivitysten tietokantamme nimittäin kertoo, että jaot ovat seitsemän kertaa harvinaisempia kuin tykkäykset tai muut reaktiot ja kommentit ovat 11 kertaa harvinaisempia kuin tykkäykset.

Uskomme vakaasti mahdollisimman valmiiksi pureskellun tiedon näyttämiseen, sillä työkalujamme käyttävät hyvin eri tasoiset viestijät oppiakseen parhaista sisällöistä.

Ympäristö ja terveys kiinnostaa, opiskelu ei

Kun lajittelimme huippupäivitykset aihealueittain, eniten esiintyi tutkimusaiheisia Facebook- tai Twitter-päivityksiä. Tutkimuksesta ja tutkimustuloksista kertovista päivityksistä löytyi kaksi selvästi suosituinta aihetta: ympäristö ja terveys. Ympäristöaiheita olivat muun muassa ilmastonmuutoksen taltuttamiseen, kiertotalouteen ja uusiutuvaan energiaan liittyvät päivitykset. Terveyteen liittyvistä aiheista suosittuja olivat sairauksien uusia hoitomuotoja kuvaavat päivitykset ja terveysneuvot.

Myös kolmanteen tehtävään eli yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyviä päivityksiä löytyi suhteellisen paljon, 15 prosenttia kaikista top100-statuksista. Tähän kategoriaan laskettiin mukaan niin tutkijoiden TV-esiintymisiä koskevat päivitykset kuin koululaisille järjestetyt vierailupäivät.

Lähes yhtä paljon oli päivityksiä, joissa kerrottiin tutkijoiden tai tutkimusryhmien saamista palkinnoista tai yliopistoille myönnetyistä rahoituksista.

Lisäksi suosittuna teemana näkyivät keväällä ja alkukesästä ajankohtaiset promootiot, päivitysten aiheina muun muassa kunniatohtoreiksi vihittävät julkisuuden henkilöt ja yleinen juhlatunnelma.

Yllättäen opiskeluun tai opintoihin liittyviä päivityksiä oli sadan joukossa vain muutama.

Yleisesti ottaen hyvistä uutisista tykättiin. Tosin suurin osa someviestinnästä oli positiivista, joten tästä ei voi vetää suurempia johtopäätöksiä.

AihealueEsiintyminen TOP100-päivityksissä
Tutkimus34
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen14
Palkinnot13
Promootio11
Rankings-uutiset6
Väitökset6
Muu aihe5
Opinnot4
Ajankohtaiset asiat3
Nimitykset3
Työpaikoihin liittyvät päivitykset1

Suosituimmat päivitykset

Tässä suomalaisten yliopistojen suosituimmat päivitykset ajanjaksolta 20.5.-19.6.2918. Osaan päivityksistä on ostettu todennäköisesti näkyvyyttä, mikä näkyy esimerkiksi ulkomaalaisten tykkääjien suuressa määrässä.

#1 Oulun yliopisto hakee tutkijoita kehittämään tulevaisuuden verkkoja

#2 Vaasan yliopiston johtamisen professori kannustaa yrityksiä valmistautumaan muutoksiin

#3 Åbo Akademi vihkii Jonas Gardellin kunniatohtoriksi, kuvassa myös juontaja Mark Levengood

#4 Åbo Akademin Tapio Salmesta akatemiaprofessori

#5 Vaasan yliopisto onnittelee valmistuneita

Mitä tästä pitäisi ajatella

Sosiaalisessa mediassa saa reaktioita kertomalla selkeästi yleisesti kiinnostavista asioista, kuten esimerkiksi terveyteen ja ympäristöön liittyvistä tutkimuksista. Ihmiset ja heidän kuvansa kiinnostavat, vaikkakin yliopistomaailmassa tiedon jakaminen painottuu. Neljänneksessä top100-päivityksistä mainittiin nimeltä henkilö.

Yleisesti ottaen yliopistoissa otetaan sosiaalinen media tosissaan ja ollaan ahkeria päivittäjiä. Lähes kaikki julkaisevat kaikissa kanavissaan joka päivä, monet useammin kuin kerran vuorokaudessa.

Mikäli ajankohtaiset listaukset huippupäivityksistä kiinnostavat, tätä linkkiä klikkaamalla aukeaa Underhoodin Dashboard-työkaluun näkymä, jossa kaikki yliopistot on listattu rankingiin ja niiden parhaita päivityksiä voi selailla: Suomalaiset yliopistot. Kirjautumalla palveluumme käynnistyy automaattisesti kahden viikon kokeilujakso.

Teemme jatkuvasti yhteistyötä tutkijoiden ja tutkimuslaitosten kanssa, joten mikäli yhteistyö esimerkiksi datan tai koulutuksen muodossa kiinnostaa tai haluatte hyödyntää Underhoodia viestinnässä, meihin tämän artikkelin kirjoittajiin voi olla koodissa!

Camilla Magnusson, Chief Scientist / camilla@underhood.co
Sami Kuusela, Co-foudner / sami@underhood.co

Sami Kuusela